Het vak van gastheer is een totaal ander vak dan dat van b.v. een kok. Een kok maakt een product. De gastheer maakt niets, hij is meer presentator, hij presenteert een product dat door anderen is geproduceerd. Hij praat zaken aan elkaar die ook door anderen zijn of worden geproduceerd. Dat wil bepaald niet zeggen dat het een gemakkelijk vak is. Er is juist heel veel voor nodig om het vak gastheerschap goed uit te voeren. Op deze website gaan we het een en ander uitleggen.

Zo rond de wisseling van de 19de naar de 20ste eeuw had de jeugd het in Nederland niet makkelijk. Sinds de kinderwet van van Houten was het voor kinderen onder de 12 pas verboden in fabrieken te werken.  


Emilie Charlotte Knappert (1860-1952) startte begin 20ste eeuw met het organiseren van weekends en vakanties voor jongeren. Zo ontstond in februari 1918 het eerste vakantiehuis (nog alleen voor fabrieksmeisjes), 'De Vonk' in Noordwijkerhout.

Het gebouw bestaat nog steeds, en biedt nu onderdak aan een Paramedisch Centrum.


Proeven van wijnen

Je houdt van wijn, ook al weet je nog niet precies wat je lekker vindt, laat staan waarom. Op zichzelf niet erg maar het kan leuker. Want hoe meer je van wijn weet, hoe meer je ervan kunt genieten.

Om van port te kunnen genieten is het goed iets van de geschiedenis en het ontstaan van blends af te weten.

Port bestaat meestal uit een mengsel van wijnen van verschillende wijngaarden, druivenrassen en jaargangen, waaraan zuivere wijnalcohol is toegevoegd.

Port

Het genieten van Port

Goede etiquette kan het gebruik van een maaltijd zeer veraangenamen. Ook als je wordt uitgenodigd om bij vrienden of een relatie thuis te eten of wanneer je dineert in een restaurant is het plezierig als je de etiquette kent.


Lees meer over: De taal van het bestek