De Vonk Noordwijkerhout

Het ligt niet in de bedoeling van de webmaster om plagiaat te plegen met al deze oude gegevens. Wij zijn dan ook op zoek naar de schrijver(s) van deze historisch documenten en de makers van al die mooie oude foto's.


home Vakantiehuis Vormingscentrum Glas in lood ramen Foto,s Bouwtekeningen De Blauwdotter Contact downloads Vonkers vertellen


VORMINGSCENTRUM DE VONK

Aan het Westeinde, op een steenworp afstand van de Noordwijkse Northgodreef, staat De Vonk. Ook meisjes uit Noordwijk namen vóór de oorlog wel deel aan het vormingswerk dat daar werd geboden, maar in behoudende Noordwijkse kring stond dat toch een beetje in een "socialistische" reuk. De oprichtster van De Vonk, Emilie Knappert uit Leiden, was met haar werk in Noordwijk (gemeentelijk gezien Noordwijkerhout) terecht gekomen, nadat ze in Katwijk was gestrand doordat de bevolking daar zich met hand en tand verzette tegen wat zij "ontheiliging van de zondag" noemde. Op 8 februari 1919 werd het buitenbedrijf De Vonk officieel geopend. Het was gebouwd naar sen ontwerp van architect J.J.P. Oud, een leerling van de beroemde Berlage.

Aldus geschreven in het kwartaalblad van het Genootschap ‘’Oud Noordwijk’’ in het najaar van 1998  

Uitgave nr. 108

U kunt hier het hele artikel lezen

blauwdotter2.swf

Met dank aan:


Moby Dick
Schoolstraat 31
2202 HD Noordwijk
tel. 071 3619498