heerlijk ontspannen bij een lekkere cocktail De temperatuur van wijn Het wijnetiket Een fles wijn openen De 5 gulden regels Home Menuleer Tafellinnen Borden&Bestek Tafels dekken Serveertechnieken Etiguette Wijnen Test uw Kennis Contact

Wijn is een drank die wordt verkregen door de natuurlijke alcoholische gisting uit het sap van druiven; aldus staat dit beschreven in het wijnbesluit.
Wijn is een goede begeleider bij hapjes en spijzen, daarom speelt wijn dan ook in de meeste restaurants een belangrijke rol. Verder kan wijn bij iedere gelegenheid een feestelijk en smakelijk tintje geven.


Gulden regels voor het serveren van wijn.


* Een lichte wijn vóór een zware wijn serveren.
* Een droge wijn vóór een zoete wijn.
* Oudere rode wijnen in een mandje serveren met het etiket naar boven gericht.
* Witte, rosé en champagne wijnen in een koeler.
* Hanteer de wijn rustig, loop nooit te schudden met een fles wijn.
* Een gastheer proeft altijd de wijn.
* Morsen kan voorkomen worden door na het schenken de fles een kwartslag te draaien

   (natuurlijk nooit met een fles in een mandje doen!).
* Zorg ervoor dat bij het schenken van de wijn de gast altijd het etiket kan lezen.


De serveertemperatuur:


De serveertemperatuur is afhankelijk van de soort wijn die geschonken wordt. Over het algemeen worden witte, rosé en champagnewijnen gekoeld geserveerd, met dien verstande dat zoete wijnen weer iets sterker gekoeld worden.
Rode wijnen worden op kamertemperatuur geserveerd. Dit is een temperatuur van ongeveer 18 graden Celsius. Bij het serveren van witte wijnen gebruikt men ook wel een wijnkoeler gevuld met ijsblokjes en water. Deze staat op een onderzetbord om eventueel condens op te vangen.
Wijnen worden altijd op een koele, droge en indien mogelijk donkere plaats bewaard. Ze moeten zoveel mogelijk blijven liggen om de kurk vochtig te houden, zodat er geen lucht bij de wijn kan komen, daar dit zeer nadelig voor de wijn is.

Wijnen

De verschillende temperaturen: