Lekker tafelen
Home Menuleer Tafellinnen Borden&Bestek Tafels opdekken Serveertechnieken Test uw kennis
Het transporteren van bestek

Voor het transporteren van schoon bestek bestaan bepaalde regels. Eerst neemt U een groot plat bord met daarop een schoon servet. Dit bord met de Linkerhand vasthouden. Daarna pakt U een grote vork, legt deze midden over het bord met het heft naar U toe en klemt U de vork vast met de duim. Vervolgens worden alle messen met de scherpe kant onder deze vork doorgeschoven. Nu de lepels en vorken, met de heften naar ons toe, links en rechts van de grote vork leggen.


Op deze manier is er weinig kans dat het bestek van het bord afvalt. Bij het opdekken van het bestek aan tafel is bovendien gemakkelijk alles te pakken wat nodig is. Pak altijd het bestek bij het handvat (heft) vast!!!!


Het afruimen

Bij het afruimen van de tafel(s) worden altijd als eerste de eventueel gebruikte schalen van de tafels gehaald, daarna pas de borden en het bestek. Ook voor het afruimen van het vuile bestek bestaan bepaalde regels. Het meest praktisch is om de borden volgens de onderhandse methode te dragen.


Het gebruikte bestek wordt op dezelfde manier die geldt voor schoon bestek (dus de eerste vork vasthouden met de duim) op het eerste bord gelegd. De eventuele etensresten schuift U met behulp van een vork of mes op het tweede bord. Op het derde bord komen vervolgens het vierde, vijfde en eventueel meer borden.

Afruimen kan mogelijkerwijs ook volgens de boven-handse methode gebeuren.