Lekker tafelen
Home Menuleer Tafellinnen Borden&Bestek Tafels opdekken Serveertechnieken Test uw kennis
Serveertechnieken

Regels voor het serveren


1. De linkerhand is de draaghand De rechterhand is de serveerhand.
2. Eten en drinken wordt rechts van de gast ingezet en rechts weer afgeruimd.
3. Probeer steeds "met de klok mee" te serveren.
4. De eregast(e) wordt als eerste geserveerd, de gastheer als laatste.
5. Dames worden altijd eerst geserveerd vóór de heren.
6. Serveer alle gasten eenzelfde gang, zodat de één niet aan de
    soep bezig is en de ander al bij het hoofdgerecht.
7. Alle serveerhandeling gebeuren zodanig dat de gast er geen last van heeft.
8. Serveer zo geruisloos mogelijk.
9. Serveer zo attent (oplettend) mogelijk.
10. Serveer nooit voor een gast langs.
11.Serveer rechtop en correct gekleed.


Het uitserveren


Het hoofdgerecht bestaat meestal uit verschillende onderdelen. Deze worden op een vaste plaats op het bord neergelegd en wel als volgt:

1. Het vlees: midden onderaan op het bord
2. De groente(s): rechts bovenaan het bord
3. De aardappelen: links bovenaan het bord