heerlijk ontspannen bij een lekkere Port
Home De Douro Vallei Organisaties Contact

De Douro vallei is een van de kroonjuwelen van Europa, vernoemd naar de Douro rivier in het noordoosten van Portugal. Veel plekken in dit gebied staan sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de vroege voorjaarszon is het landschap werkelijk adembenemend mooi. Bem-vindo Portugal.


De rivier de Douro loopt van Noord-Spanje dwars door het Portugese land naar de haven-plaats Oporto, waar zij in de Atlantische Oceaan stroomt. Het wijngebied is gelegen langs deze rivier, beginnend bij de  stad Regua en eindigend bij de Spaanse grens.

Het Dourodal is een voor wijnbouw onwaarschijnlijk gebied vanwege de extreme temperaturen. In de zomer is het er bloedheet en valt er weinig regen. De winters zijn steenkoud en de regen valt met bakken uit de hemel. In het westelijk deel is het klimaat koeler en natter dan stroomopwaarts, wat een ideaal klimaat is voor de lichtere ports.

Het Dourodal is een ruig onherbergzaam landschap met steile hellingen van leisteen en graniet. Dat hier een van ’s werelds nobelste versterkte wijnen wordt geboren, is dan ook te danken aam menselijke volharding en vernuft. Omdat bij het maken van port veel details tellen, is de productie extreem gereguleerd (net als die van champagne).

Het basisprincipe van port maken is het toevoegen van neutrale wijnalcohol aan de nog fermenterende wijn. Daardoor wordt de gisting geblokkeerd en blijft restsuiker achter. Alle port is dus per definitie zoet.
Er bestaat wel een droge witte port maar deze is hoofdzakelijk voor lokaal gebruik.

In 1756 werd het gebied voor Port Wijn producerende boeren bepaald door Markies de Pombal. Ondanks kleine wijzigingen aan de grenzen, is het originele gebied nog steeds in tact. De laatste wijzigingen werden in 1921 doorgevoerd. Het huidig gebied is 250.000 hectaren groot en verdeeld over 4 districten: Vila Real, Bragança, Viseu en Guarda.

Régua en Pinhao zijn de belangrijkste steden in deze regio.


De regio wordt verdeeld in 3 hoofdgebieden:


- Lower Corgo

- Upper Corgo- Douro Superior

Er bestaan meerdere microklimaten in dit district. Mede oorzaak daarvan is het Marao gebergte in het westen en het geleidelijk wijzigen van de temperatuur en de regenval naar het oosten. Hierdoor is iedere wijngaard eigenlijk  uniek.

Van de 250.000 hectaren wordt slechts 30.000 gebruikt voor de Port Wijnbouw.


De Douro vallei