Home Wijn Wijn temperatuur wijnetiketten Openen wijn Wijn proeven
Het lezen van een wijnetiket

Het wijnetiket dat hier is afgebeeld is geheel aangepast aan de verlangens van de duitse wijnwet van 1971 en aan de E.E.G./bepalingen tot en met januari 1979. Dat de taal van de duitse wijn niet zo moeilijk is zal hieruit spoedig blijken.


* De herkomst (1) van de wijn moet op het etiket worden aangegeven. Er zijn elf wettelijk geselecteerde wijnbouwgebieden voor kwaliteitswijnen en vijf tafelwijngebieden. Vermelding van deze gebieden is verplicht.


Kwaliteitswijnen:
Tafelwijnen:
Ahr
Hess.Bergstrasse
Mittelheim
Nahe
Rhein
Rheingau
Rheinhessen
Rheinplaz
Mosel-Saar-Ruwer
Mosel
Franken
Main
Württenberg
Neckar
Baden
Oberrhein

}

* Verdere herkomstomschrijving (2)

Bij kwaliteitswijnen kunnen vermeld worden:

- de naam van de wijngaard

- de gemeente; dit is een aaneengesloten groep wijngaarden uit verschillende

  gemeenten: er zijn 32    Bereichen in Duitsland. Vermelding van deze

  herkomstomschrijving is vrij.


* De Kwaliteitsindeling (3)

Alle voorkomende wijnen vallen onder een van de drie kwaliteitsgroepen:

- Tafelwein

- Qualitätswein (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete: QbA)

- Qualitätswein mit Predikat.

Het etiket moet ten aanzien van deze drie groepen kleur bekennen.


* Predicaten (4)

De kwaliteitswein met Predicaat bestaat uit vijf predicaten. In opgaande lijn

noemt men ze:

- Kabinett

- Spätlese

- Auslese

- Beerenauslese

- Trockenbeerenauslese

en als rariteit de Eiswein (steeds genoemd met predicaat). Vermelding van één

der predicaten is bij deze hoogste groep verplicht.



* Het Garantienummer (5)

Het Duitse label is steeds herkenbaar aan het "amtliche Prüfungsnummer", het A.P.-nummer. Via dit       nummer is altijd te achterhalen waar de wijn vandaan komt en in welk onderzoekstation hij is gecontroleerd. Het nummer wordt dan ook verplicht op het etiket vermeld.


* Het jaar (6)

De jaargang mag op het etiket prijken, mits 85% van de wijn werkelijk uit dat geboortejaar stamt. Dit is pas in 1977 voorgeschreven.


* De druivensoort (7)

Hier geldt hetzelfde: als 85% van de wijn uit één soort is, mag die soort op het etiket genoemd worden.


* van wie afkomstig (8)

Ook het wijnhuis of de wijnbouwer worden op het etiket vermeld, omdat die een belangrijke indicatie kunnen zijn voor de kwaliteit.


Het Duitse wijnetiket