Home Wijn Wijn temperatuur wijnetiketten Openen wijn Wijn proeven

Je houdt van wijn, ook al weet je nog niet precies wat je lekker vindt, laat staan waarom. Op zichzelf niet erg maar het kan leuker. Want hoe meer je van wijn weet, hoe meer je ervan kunt genieten.


Proeven van wijn:


Kleur                            Geur                     Smaak

Kleur: Onze ogen kunnen veel vertellen over te proeven wijnen, Een goede wijn behoort helder te zijn, niet dof of troebel. De kleurschakering kan ons informatie geven over de kwaliteit en leeftijd.


Geur: Bij het proeven van wijn speelt de reukzin een hoofdrol. De geur is nauw verbonden met de smaak. Hoe lekker een wijn ook ruikt., hij smaakt totaal niet, als je tijdens het proeven je neus dichtknijpt. Om de geur van wijn te kunnen beoordelen laten we deze in het glas ronddraaien (walsen van de wijn). Door het walsen komt er lucht bij de wijn kunnen de aroma’s en bouquetstoffen zich beter ontplooien.


Smaak: Naast de ogen en neus speelt de mond een belangrijke rol bij de beoordeling van wijn. In de mond komen een hoop smaakstoffen aan bod: droog of zoet, wel of geen tannines en bitters. Bij het proeven van de wijn spoelen we een slokje door de mond heen. Dit spoelen, waarbij tegelijkertijd een weinig lucht moet worden gezogen (lijkt op slurpen) worden de noodzakelijke smaakpupillen van de tong in de mond geactiveerd.

Zoet                                  Zout                               Zuur                  Bitter

1. Zoet wordt het best waargenomen op de  punt van de tong.
2. Zout proeft men goed op het midden van de  zijkanten van de tong.
3. Zuur daartegen op de achter zijkanten van de tong.

4. Bitter zit in het midden achter op de tong.