Home Wijn Wijn temperatuur wijnetiketten Openen wijn Wijn proeven
Het openen van een fles wijn

1. De voorbereidingen.
                              klaarzetten:        -  servet

                                                     -  bordje voor de kurk

                                                     -  hevelkurkentrekker met de volgende kenmerken:

*    Een goede kurkentrekker werkt volgens het principe  van een hefboom.

*    Hij heeft een mesje om de capsule te verwijderen.

*    Hij heeft een steuntje dat op de mond van de fles kan worden geplaatst.

*    Het deel dat u in de kurk draait heeft een wijde spiraal.

     U moet er gemakkelijk een lucifer in de lengterichting in  kunnen steken.


2. Breng de wijn als volgt naar binnen:

- witte wijn, rosé en champagne wijnen gekoeld

- oude rode wijn eventueel in een mandje

- jonge rode wijn op een onderzetbordje.


3. Open de wijn zoals hieronder wordt beschreven en toon hem aan de gastheer.

A. Snij de capsule af op de helft van de

   druppelrand en leg de capsule op het

   bordje.

B. Verwijder eventuele schimmel

    (en vuil) die op de kurk zit met

    het servet.


-Plaats de hevel op de rand van de fles en  haal zo de

 kurk eruit. (Zorg ervoor dat de  kurk niet "ploft")

-Controleer de kurk door eraan te ruiken.

  Wanneer de kurk muf ruikt controleer dan ook de wijn.

-Maak nu de kurk los van de  kurkentrekker en leg hem

 ook op het  bordje, zodat de gastheer zelf de kurk kan

 controleren.

C. Draai de hevelkurkentrekker loodrecht in de kurk. De fles mag niet gedraaid worden.

Let op:

Bij het indraaien van de kurkentrekker moet u er goed op letten, dat de spiraal van de hevelkurkentrekker nooit dóór de kurk heen gaat, anders bestaat de kans dat er kurkstukjes in de wijn komen.

het openen van een fles wijn in een mandje gebeurt op dezelfde wijze als wanneer er geen mandje gebruikt wordt. Let er altijd wel op, dat de fles niet uit het mandje gehaald mag worden en ook niet gedraaid in het mandje.


Het openen van wijnen in een koeler gebeurt ook op dezelfde manier. Laat de wijn echter steeds in de koeler tijdens het openen en draai ook hierbij de fles nooit.

Het openen van een mousserende wijnfles verloopt anders dan bij de zogenaamde "stille"wijnen. Bij een mousserende wijn zit om de kurk nog een vlechtwerk van ijzerdraad. Dit dient om de kurk op zijn plaats te houden. De werkwijze wordt nu als volgt:


- Verwijder eerst het ijzerdraad van de kurk.

- Pak meteen met het servet de kurk vast om het eruit knallen te

 voorkomen.

- Draai voorzichtig de kurk rond. Door de druk op de kurk komt deze

  als het ware vanzelf omhoog.

- Laat voorzichtig wat koolzuur ontsnappen en haal dan de kurk er

 helemaal vanaf.

- Voorkom knallen. Dit is nadelig voor de wijn.